Swing är samlingsnamn för ett stort antal danser vilkas ursprung och rytmik är intimt sammanlänkade med framförallt mellankrigsperiodens amerikanska musik- och stilideal. Vissa av danserna är i stort rena pardanser medan andra är högst individuella. Gemensamt för dem alla är dock att de betonar swingrytmik och att de lämnar stort utrymme för ett personligt och improvisativt utförande utan regler och restriktioner.
Lindy Hop, eller som den förr kallades i Sverige, Jitterbug, föddes i Harlems danshallar och nattklubbar under 30- och 40-talet. I stort en salongsmässig pardans som tangerar allt från intim småskalighet och intricitet till snabb och ibland ekvilibristisk akrobatikkonst. Attraktiv för såväl ung som gammal och sedan många år en internationellt etablerad dans med ett utbrett och positivt kontaktnät världen över.
Perkussionistisk dans som i omgångar populariserats inom framför allt musikal-, teater- och nattklubbsgenren. Toppen nåddes under jazzepoken på 20-talet men även under senare år har dansen i modern tappning rönt stora framgångar. På Chicago avser vi dock, det senare till trots, att hålla fast vid urbilden från swingtiden med därtill hörande musik, rytmik och inriktning.
Med ovan begrepp avses det individuella och icke parbundna sättet att dansa till traditionell swingmusik långt innan det att balett och andra dansstilar erövrade såväl uttrycket som själva namnet (jazzdans). Stilmässigt och historiskt representeras genren kanske bäst genom alla de filmer som Hollywood producerade under framförallt 30-, 40- och det tidiga 50-talet. I kursen avser vi att fästa särskild uppmärksamhet vid det rytmiska tänkandet samt de traditionella jazzsteg som figurerade under epoken.
Tjugotalets stora amerikanska modedans som lär ha kommit till Europa någon gång kring 1925 med Josephine Baker och hennes engagemang på Folies Bergères i Paris. En hastig och i första hand individuell dans baserad på årtiondets stil- och musikideal.
Rötterna till bluesdansen hittar man i den afroamerikanska danskulturen och den förekommer både i individuell form och i par. En improviserad, långsam typ av närkontaktsdans som är en direkt återspegling av musiken, det finns alltså inga direkta grundsteg. Bluesdansen utvecklades längsmed bluesmusiken och dansas med fördel till blues men även långsam jazz och swing och är perfekt till efterfesten.
Gå en danskurs!
Chicagos själva existens är direkt knuten till framför allt mellankrigsperiodens amerikanska jazz- och swingdanser. Desamma har under de senaste årtiondena återkommit i stor stil världen över och finns idag representerade på de mest skiftande platser och i de mest olika kulturer.
Prova på-kurs i Lindy hop varje onsdag!
Varje onsdag kl. 19.00 erbjuder Chicago en prova-på-kurs i Lindy Hop för nybörjare. Ingen föranmälan behövs, det är bara att komma hit med eller utan partner (under kursen roterar vi partner). Kursen kostar 250:-/200:- för rabatterade och då ingår entrén för den direkt efterföljande danskvällen med levande musik (ibland DJ) som börjar kl 20:00. Varmt välkomna!
Workshops
Chicago presenterar till och från veckoslutskurser med såväl externa som interna instruktörer. Desamma erbjuder ibland solodans, ibland pardans, gemensamt för dem är att det alltid sker i koncentrerad form och ofta i anslutning till speciella danskvällar. Just nu finns inga workshops inplanerade.
Blues workshop med Nikoleta och Nick
Varje onsdag kl. 19.00 erbjuder Chicago en prova-på-kurs i Lindy Hop för nybörjare. Ingen föranmälan behövs, det är bara att komma hit med eller utan partner (under kursen roterar vi partner). Kursen kostar 200:-/150:- för rabatterade och då ingår entrén för den direkt efterföljande danskvällen med levande musik som börjar kl 20:00.
Öppet hus
Öppet hus med gratis drop-in prova-på-kurs i Lindy Hop. 8/1 klockan 19.00-20.00. Det är bara att dyka up, varmt välkomna!
Vanliga frågor
Hittar du inte det du undrar över gällande kurserna? Tveka inte att höra av dig via mejl eller telefon.
Varför inte ge bort en danskurs? Vi har presentkort och du väljer själv vilken summa som ska stå på presentkortet. Detta kan alltid inhandlas på de tider då vår kassa är öppen i samband med danskvällar. För köp på andra tider, exempelvis dagtid, kontakta vårt kontor.
Mängdrabatten för vår kurverksamheten har utgått och finns inte längre att tillgå.
Generellt sett brukar det vara ungefär så här: på de lägre nivåerna är det vanligt med överskott av följare, medan det på de högre brukar vara tämligen jämnt. När obalans uppstår försöker vi själva jämna till fördelningen, framför allt via det hjälpdansarsystem som finns etablerat på Chicago.
Alla Lindy Hop-kurser tillämpar en kombination av roterande partner samt fast partner. Det går därför utmärkt att anmäla sig både individuellt och som par. I de parkurser som är annonserade med "fast partner" förekommer ingen partnerrotation och anmälan sker endast parvis.
Har man gått en Nybörjarkurs (och allt har gått relativt bra) är nästa steg NybörjareFortsättning. Från och med NybörjareFortsättning och uppåt är alla nivåbyten högst individuella. Förutsättningarna är olika för oss alla, vissa lär sig fortare och andra behöver mer tid för att ta till sig kursmaterialet. Den nivå du befinner dig på har alltså inget att göra med hur länge du dansat. Man kan vara en fantastisk dansare och ändå anmäla sig till en låg nivå. Det finns ingen prestige i att dansa på en hög nivå utan allt handlar om att hitta en kurs där du presterar bra eller helst bättre än dina kurskamrater. Anmäl dig inte till en för hög nivå då det påverkar både dig och din kurs på ett negativt sätt. I stället för auditions kommer vi ge instruktörerna rätten att placera om elever och par som hamnat fel, både uppåt och nedåt i nivåskalan.
Nej. Din anmälan knyter dig till en specifik kurs, nivå och dag. Detta är inte flexibelt med den enkla anledningen att vi jobbar hårt för att behålla balansen mellan förare och följare i klasserna.
För de flesta lindy hop kurserna ingår 15 minuters golvtid antingen innan eller efter kursen. Under dessa tider uppmuntrar vi uppvärmning, socialdans, träning på kursmaterial, stretching eller allmänt mingel. Lokalen är dessutom öppen för aktiva elever på lördagar under kursomgång 14.00 – 16.00. Är man inte elev eller går kurs för tillfället är man välkommen att träna i lokalen denna tid ändå, men då förväntas man swisha 50 SEK per person per gång i lokalavgift. Öppen träning öppnar för våren lördagen 18/1.
Ja, detta är möjligt men bara i mån av plats och att inte förar- följarbalansen i klassen kommer i olag. Priset för ett inhopp är 250:- eller 200:- för rabatterade.
Klädselmässigt går det för såväl kurser som danskvällar med vad som; för de senare kan det dock ibland vara trevligt med en smula mer uppklätt. När det gäller skofrågan kanske det följande kan tjäna som förslag: Lindy Hop, Autentisk Solo Jazz - Charleston – promenad-/innesko med lädersula eller hård gummisula; Stepp – steppskor eller vanliga skor med hård sula.
I och med uppdateringen i cafédelen innebär det att vi för allas trevnad inte tillåter vattenflaskor i danslokalen på danskvällar. Om man vill ta med egen vattenflaska så förvara den i omklädningsrummet endast. Det går bra att ta med egen vattenflaska på kurs. Det finns dessutom en dricksfontän i anslutning till dansgolvet.
En stöddansare är vanligtvis en person som jämnar till möjliga obalanser mellan förare och följare. Vem som helst kan fungera som stöddansare så länge man går kurs under den aktuella kursomgången. Man stöddansar på en nivå som är lägre än den man normalt sett är aktiv på (endast i undantagsfall på samma nivå). Är du intresserad av att stöddansa skicka intresseanmälan till info@chicago75.se efter det att du anmält dig till en kurs. Skriv stöddans i ämnesraden. Vi behöver följande information: namn, vilken kurs du är anmäld till samt kontaktinformation (e-post och telefonnummer). Vi hör därefter av oss om det blir aktuellt.
Chicago är beläget på Hornsgatan 75. De närmsta parkeringarna för rörelsehindrade är belägna på Hornsgatan 92, Brännkyrkagatan 91 samt 76, Krukmakargatan 40. Chicago har inga ljudslingor eller hörhjälpmedel. Verksamheten har en relativt hög ljudvolym då den omfattar både levande och inspelad musik för dans. Verksamheten är inte syntolkad eller texttolkad. Den fysiska tillgängligheten är begränsad då lokalen befinner sig i källarplan en halv trappa ner utan hiss. Toaletterna är inte anpassade för rörelsehindrade. Verksamheten omfattas inte av starka dofter eller ljus. Vi har en tillmötesgående och vänlig personal som gladeligen hjälper till i alla situationer. Har du frågor angående tillgängligheten tveka inte att höra av dig till Sakarias Larsson på vårt kontor 08-6696090, eller maila till info@chicago75.se.